Ahad, 12 Januari 2014

MEDAL BRITISH MALAYA ROYAL MARINE 1939

Kali ni saya just nak share pasal medal antik yang satu ni, medal untuk acara lumba lari berganti-ganti sejauh 440 ela. Acara ni di adakan untuk anggota British Malaya Royal Marine pada tahun 1939. Agak unik dan sukar untuk dimiliki kerana medal sebegini adalah amat terhad dan amat jarang berada di pasaran.
 
Saya dapat item ni dari Worcestershire UK..dari anak kepada anggota Royal Marine tersebut dan dia amat gembira sebab medal tu dapat pulang ke negara asal. Menarik..sekurang-kurang saya dapat mengetahui sejarah tambahan dan dapat berkongsi dengan pembaca yang lain.
 
 

Ahad, 5 Januari 2014

Mug Pewter Dari Tengku Ahmad Rithauddeen

Mug Pewter ni saya dapat masa surf barang kat US..hadiah official dari Tengku Ahmad Rithauddeen kepada seseorang..siapa? ..bila?.. di mana? Saya pun masih belum pasti dan memerlukan sedikit masa nak study untuk dapatkan info.

Mug buatan Selangor Pewter dan tertera "WITH COMPLIMENTS OF TENGKU AHMAD RITHAUDDEEN".  Masih dalam keadaan amat baik dan cantik. Kalau dah dapat info nanti saya akan update entry ni.




Sabtu, 7 Disember 2013

ANTIK RABAK

Dah lama sungguh saya tak buka blog saya yang satu ni..macam-macam perkara telah terjadi. 90% koleksi duit-duit lama saya telah bertukar tangan atas sebab-sebab yang tidak dapat saya elakkan. Terima kasih atas sokongan kenkawan seperti sifu Nazri, Hafiss, Anjung dan geng2 yang lain.

90% koleksi duit dah takde tapi koleksi setem semakin bertambah. Malah saya telah berlalih ke item yang lain lak...barangan antik..ANTIK RABAK. Ada antaranya saya dapatkan dari private estate auction, online dan tempat himpunan barangan lama.

Ini antara barangan yang mampu saya dapatkan:




Buku Nota Musik peribadi milik Sultan Johore, Sir Ibrahim dan penuh ditandatangani (keseluruhan 51 tandatangan) oleh beliau bertarikh 24 April 1905. Buku-buku dan kesemua tandatangan ini telah pun disahkan asli dan unik kerana tiada cetakan edisi pertama, kedua dan seterusnya. Nota beliau ini asalnya adalah berbentuk helaian bagi tujuan latihan piano tetapi telah dijilidkan/dibukukan khas, berkulit keras atas nama H.H. Ibrahim, Sultan of Johore. Ini link pada blog saya yang lagi satu:


Lepas tu pulak saya terjumpa pen Parker 61. Apa istimewanya pen ini? Pen model yang sama dimiliki oleh Perdana Menteri kita yang pertama Tunku Abdul Rahman dan digunakan untuk menandatangani Deklerasi Kemerdekaan 1957..tapi pen Parker 61 yang tu ada di Muzium Tunku Abdul Rahman di Jalan Dato Onn, KL.

Pen Parker 61 bersalut emas 12k saya ni juga milik beliau tetapi untuk hadiah rasmi dari Tunku ke Presiden Amerika Syarikat, Lyndon B. Johnson pada pertengahan tahun 1965. Tertera "From Tunku Abdul Rahman, Prime Minister, Malaysia". Saya dapat dari bekas Author, Presidential Historian, White House, US..juga telah disahkan asli.





Sejuk hati...sekurang-kurangnya hilang koleksi duit bertambah ke benda lain..dapat gak belek-belek bila sunyi.. :)

Sabtu, 5 Jun 2010

Untung rugi menjadi collector Numismatic items


Baru-baru ni saya terpaksa jual beberapa items kesayangan untuk top-up modal perniagaan. Sedih gak bila beberapa keping coins Penang, Sarawak & Straits Settlements terpaksa berpindah tangan semata-mata nak beli lagi beberapa biji mesin tambahan.

Mula-mula rasa sedih sebab terpaksa jual tapi bila dikenangkan peluang cuma datang sekali, rasa rugi pula kalau saya tak sambar. Ye la, peniaga lain tutup kilang sebab masalah kesihatan, jadi terpaksa jual seluruh perniagaan yang mana peralatan sahaja dah berharga 30 ribu tidak termasuk resepi, training & spare parts untuk mesin-mesin tu.

Saya dalam proses untuk borong semua tu....tu yang terpaksa berpisah dengan antara koleksi kesayangan, huhuhu sedih. Jika tiada aral, minggu depan semua tu akan menjadi milik saya. Harap-harap takde masalah besar selain dari kejatuhan moral yang agak teruk di mana agak ramai kenalan yang menggagalkan saya sebelum saya cuba untuk membesarkan perniagaan; baru nak cuba dah ramai yang kata idea saya tu terlampau berisiko..tapi takpe, sekurang-kurangnya saya mencuba..jadinya, 50% kejayaan telah pun milik saya, yang selebihnya ...tunggu dan lihat le nanti!

Oklah ye...happy hunting semua, ada kelapangan nanti saya akan update blog ni lagi.

Khamis, 20 Mei 2010

Dokumen Lama Zaman Pemerintahan British



Mula-mula maaf sebab sudah terlalu lama tidak update blog ni. Agak sibuk kebelakangan ni, business semakin maju, dan jika tiada aral Jun ni akan mula pula projek yang baru.

Masa dok kemaskan koleksi duit-duit lama, saya terpandang 3 dukumen lama, perjanjian antara 2 pihak pada zaman British dulu, cuma semua yang tertera di sini dalam bahasa Cina...tak faham daa. Apa yang saya nampak, pada Straits Settlements sealed tertera dengan jelas tarikh dokumen ni di meterai iaitu 7 April 1934. Perjanjian tentang apa, saya tak tau, mungkin pajak gadai kot!

Pada sesiapa yang baca boleh le translate sikit untuk saya, kurang-kurang saya tau apa benda yang saya dok simpan selama ni. Dokumen ni pun dah lebih 3 tahun menjadi koleksi, jumpa masa dok jalan-jalan kat pasar karat (Pasar Warisan Seremban). Ada value ke tak dukumen ni saya tak pasti, apa pun saya suka tengok tulisan kaligrafi cina yang amat cantik bagi saya.

Isnin, 12 April 2010

Malaya (Board of Commissioners of Currency Malaya) 20 Cents 1941 Banknote for SALE - SOLD


Price: RM 65

Malaya (Board of Commissioners of Currency Malaya) 20 Cents 1941 Banknote for SALE.

No pinholes. Please refer scans for judgements & do informed me for more informations.

Portrait of King George VI. Reverse; arms of Straits Settlements on top, surrounded by Federated & Unfederated Malay States and Brunei arms. Size 114mm x 76mm. Engraved & printed by Thomas de La Rue & Co. Ltd., London.

Shipping & Packaging :
Posdaftar RM2, Poslaju RM6 (Malaysia)
USD5 Registered Mail (international)

SOLD - NO LONGER AVAILABLE !

Malaya (Board of Commissioners of Currency Malaya) 10 Cents 1940 Emergency Banknote for SALE - SOLD


Price: RM 100

Malaya (Board of Commissioners of Currency Malaya) 10 Cents 1940 Emergency Banknote for SALE.

No pinholes. Please refer scans for judgements & do informed me for more informations.

Portrait of King George VI. Reverse; blank. Size 104mm x 55mm. Designed & printed by The Survey Department, F.M.S.

Shipping & Packaging :
Posdaftar RM2, Poslaju RM6 (Malaysia)
USD5 Registered Mail (international)
SOLD - NO LONGER AVAILABLE !