Isnin, 28 Disember 2009

KOLEKSI LOGAM KUNING 1



Kali ni saya nak cerita pasal koleksi logam kuning saya ni pulak. Banyak benda yang berlegar di kepala. Logam kuning saya ni digunakan masa era kegemilangan Melaka oleh kerajaan Melayu lama Aceh Darussalam. Pada bahagian hadapan tertulis perkataan "Paduka Seri Sultanah Taj al-Alam" iaitu pemerintah Aceh; Sultanah Taj Alam Safiat Ad Din Shah (1641-1675). Pada bahagian belakang pula tertulis "Safiat ad Din Shah Berdaulat". Nilai logam kuning ni adalah 1/4 Mas Dinar.

Saya dok terfikir la..logam kuning adalah antara benda yang dikenakan zakat, jadi bagaimana kedudukan koleksi saya ni...memang la tak berat, purata dalam 0.5 grammes je setiap satu tapi hukum tetap hukum. Baru je petang tadi saya tanya seorang imam ni, dia pun tak berani nak komen takut sebab ni ketegori lain, apa yang dia tau tetap kena...tapi apa pun mungkin esok atau paling lambat lusa saya akan ke Pusat Zakat untuk menyuarakan apa yang bermain dalam kepala saya ni sejak dulu. Kalau logam kuning saya ni kena zakat...tentu koleksi logam putih (silver coins) saya pun kena...risau bila saya fikirkan sebab dah terlalai dengan hobi.

Ada sesiapa berani bagi komen?

Ahad, 27 Disember 2009

Token Pembukaan Muzium Negara Malaysia Kuala Lumpur 1963



Token ni saya dapat 4-5 tahun yang lepas dan menurut keterangan yang tertulis pada token ni, ianya dikeluarkan untuk kenang-kenangan sempena pembukaan Musium Negara - "MUZIUM NEGARA BANGUNAN KHAZANAH NEGARA YANG MEMPAMERKAN BARANG2 SEJARAH DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA, DIBUKA PADA 31 OGOS 1963."

Diperbuat daripada pewter, amat menarik dengan ejaan lama cuma saya kurang informasi mengenai token ni...ye la..tak selari dengan usia saya. 1963 tu saya tak lahir lagi tu. Sembilan tahun selepas majlis tu baru saya melihat dunia. Saya nak tau, mungkin token ni ada "casing" atau untuk dijual pada orang ramai atau hanya cenderahati untuk tetamu...mungkin?. Jadinya, jika ada sapa-sapa nak kongsi informasi boleh le "share" kat artikel saya ni...ok!

Khamis, 24 Disember 2009

MALAYA BANKNOTE FOR SALE - TEN CENTS 1941 (b)



1st. July 1941, regular issue. Portrait of King George VI. Reverse blank. Size : 86mm x 50mm. Engraved and printed by Thomas de La Rue & Co. Ltd., London.

Price : RM15

Postage (Shipping & packaging) : RM2 via registered mail (local) or USD3 (international)

MALAYA BANKNOTE FOR SALE - TEN CENTS 1941 (a)



1st. July 1941, regular issue. Portrait of King George VI. Reverse blank. Engraved and printed by Thomas de La Rue & Co. Ltd., London.

Price : RM15

Postage (Shipping & packaging) : RM2 via registered mail (local) or USD3 (international)

Item is no longer available. SOLD

MALAYA BANKNOTE FOR SALE - FIVE CENTS 1941



1st. July 1941, Variety "b" & "d". Portrait of King George VI. Reverse blank. Engraved and printed by Thomas de La Rue & Co. Ltd., London.

Price : RM18

Postage (Shipping & packaging) : RM2 via registered mail (local) or USD3 (international)

Item is no longer available. SOLD

MALAYA BANKNOTE FOR SALE - ONE CENT 1941 (b)



1st. July 1941, regular issue. Portrait of King George VI. Reverse blank. Size : 86mm x 50mm. Engraved and printed by Thomas de La Rue & Co. Ltd., London.

Price : RM15

Postage (Shipping & packaging) : RM2 via registered mail (local) or USD3 (international)

Item is no longer available. SOLD

MALAYA BANKNOTE FOR SALE - ONE CENT 1941 (a)




1st. July 1941, regular issue. Portrait of King George VI. Reverse blank. Size : 86mm x 50mm. Engraved and printed by Thomas de La Rue & Co. Ltd., London.

Price : RM12

Postage (Shipping & packaging) : RM2 via registered mail (local) or USD3 (international)

Isnin, 21 Disember 2009

KELANTAN PITIS 1321H (1904)




Saya ada beberapa keping siri pitis Kelantan ni, separuh dapat dari Pasar Warisan Seremban dan separuh lagi dari luar negara.

Bahagian hadapan coin ni tertulis dalam bahasa Arab "Belanjaan Kerajaan Kelantan" dan bahagian belakang tertulis "Duriba fi Dzulhijja Sanat 1321" atau "dikeluarkan pada bulan Zulhijjah 1321H" (February/March 1904). Berat adalah antara 2.65 grammes - 5.20 grammes, diameter 20mm - 22mm dan diperbuat daripada timah.

Adalah direkodkan, terdapat 3 jenis varieti utama yang berlainan telah dikeluarkan bagi coin Pitis Kelantan 1321 dan digunakan pada era Sultan Muhammad IV (1900 - 1920). Pitis ni kalau masih belum digunakan adalah berbentuk pohon dan dipanggil "Pohon Pitis" dan cuma akan dipatah-patahkan bila hendak digunakan (urusan/jual beli) oleh pemiliknya. Pohon yang lengkap cukup susah nak dapat sekarang dan logo "Pohon Pitis" ni telah digunakan secara rasmi bagi logo Bank Negara Malaysia (BNM)

Sabtu, 19 Disember 2009

GENUINE MALACCA TIN INGOT




Ini artikel pertama saya untuk tahun baru 1431H setelah agak lama menyibukkan diri dengan kenduri-kendara dari kedua-dua belah pihak saya dan isteri saya. Kali ni saya nak bercerita pasal "ingot" yang diperbuat daripada timah yang saya perolehi daripada peraih harta karun haram di Selat Melaka.

"Ingot" saya ni dipercayai dibawa oleh pedagang-pedagang Aceh-Sumatra dan digunakan pada era kegemilangan Kerajaan Melaka sebagai medium pertukaran kerana pada zaman tersebut banyak "ingot" telah digunakan mengikut kadar berat yang telah ditetapkan. Kedah, Perak dan Pahang adalah antara negeri-negeri yang banyak menggunakan "ingot" seperti "Tampang" dan pelbagai bentuk-bentuk yang lain seperti bentuk "ayam", "buaya" dan sebagainya bagi tujuan pertukaran.

Banyak buku yang menceritakan pasal "ingot" ni, cuma yang saya ada ni takde dalam katalog. Saya pernah terjumpa "ingot" yang sama dijual di luar negara beberapa tahun yang lalu dan sehingga kini masih lagi tercari-cari keterangan yang betul mengenainya. Untuk pengetahuan, "ingot" ni dijumpai bersama-sama dengan duit-duit Portugis dan artifek-artifek oleh nelayan Selat Melaka dan pada permukaan "ingot" ni terdapat banyak kesan-kesan hakisan air masin.

Selasa, 15 Disember 2009

SALAM MAAL HIJRAH


Kepada pengikut dan pengunjung blog saya ni,

SALAM MAAL HIJRAH 1431

&

SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARAM 1431

Semoga kalian semua akan terus diberkati dan dirahmati...AMIN



and for the none-Muslims...Happy Holiday...may god bless all of you !



Fazil

Isnin, 14 Disember 2009

KEDAH TIN COCKERELS PERCHED ON RINGS



Kali ni pasal duit Kedah lak, masa era pemerintahan Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin Muazzam Shah (1710-1773), duit bentuk binatang dan diperbuat daripada timah. Mengikut rekod, bentuk ayam pada bahagian paling atas bernilai 5 sen (Spanish Dollar) dan setiap satu bahagian "bulatan" tambahan bernilai 1 sen. Bila nak guna, pemilik set duit ayam ni akan patah-patahkan mengikut keperluan.

Sehingga akhir tahun 1850an, duit ni masih digunakan dan masa tu, setiap satu bahagian bulatan bernilai 10 keping Singapore Merchants token (token ni saya akan cerita pada artikel yang akan datang).

Ada beberapa keluaran bagi duit ayam ni seperti set 5 keping "bulatan" dan set 3 keping "bulatan". Bagi set 5 keping, panjang keseluruhan adalah 88mm, "ayam" berukuran 32mm x 18mm, berat tak diketahui (tiada rekod). Bagi set 3 keping bulatan pula, keseluruhan set sepanjang 60mm, "ayam" berukuran 32mm x 18mm dan set adalah seberat 18.8 grammes

Khamis, 10 Disember 2009

PENIPUAN DALAM URUSAN JUAL BELI DI INTERNET

Kali ni saya nak kongsi pulak pasal penipuan dalam urusan jual beli di internet. Sebenarnya, adalah menjadi hobi saya sekeluarga untuk membeli dan menjual barang di internet kerana terlalu mudah dan menjimatkan kami dari segi harga dan masa. Kami secara peribadi telahpun berurusan lebih dari 1000 kali di internet sama ada dari dalam ataupun luar negara (kebanyakkannya dari luar) dan dari 1000 kali urusan tu, boleh dikatakan 100 % barang selamat sampai ke muka pintu rumah kami atau selamat sampai ke destinasi yang kami hantar.

Cuma, baru-baru ni ada pembeli dari UK (mengikut pengakuan pembeli tu) cuba nak menipu kami. Blog kami yang lagi satu : http://nurin-great-collections.blogspot.com/ adalah khas untuk tujuan jualan barang sahaja, tapi lebih kurang 2 minggu lepas ada penipuan cuba dilakukan oleh pembeli dan kami minat nak kongsi perkara ni, biar ramai yang tau...ramai penipu di luar sana !

Ada sorang pembeli ni, dia nak beli kasut baby yang kami iklankan dan dia menyamar sebagai sorang "Melayu" (Muhamad Mahyudin bin Abd Rahim) berasal dari Ipoh dan bekerja di UK, email pun siap register guna nama tu. Dia kata dia berminat nak beli kasut tu dan nak hadiahkan untuk anak dia yang bekerja di Nigeria tapi dia nak hadiahkan urgent, jadi dia perlu kami poskan guna DHL ke Nigeria :

Receiver,s Name:Okikioluwa Sunday
Address: No 20 Oba-Adesida Road
City: Ondo
State: Akure
Zip Code: 23434
Contry: Nigeria
phone : 08033851511

Mahal tu pos guna DHL...lebih RM300 untuk kasut yang kami jual cuma RM49.90 (http://nurin-great-collections.blogspot.com/2009/11/genuine-clarks-infant-shoes.html). Yang peliknya pulak, lepas mintak no account kami, dia kata dia dah pun buat pembayaran tapi duit tu masih "floating" sebab bank dia tahan untuk tujuan keselamatan sehinggalah kami berikan kepada pihak bank bukti pos (DHL) dan kami pun dapatlah email dari "bank" tersebut tapi ;

TIPU !

Tak wujud sistem yang macam dia buat ni ! Ini semua perancangan untuk dapat barang mudah secara percuma ! Dan dah ramai yang terkena...termasuklah kawan saya yang baru berjinak-jinak dengan urusniaga internet...barang dah pos...duit tak dapat !

Tak kiralah apa bank pun, ada penipu yang guna "Bank of America", "Spring Bank" dan macam-macam lagi bank lain...semua TIPU. Ingat le balik konsep business internet...dah dapat duit dalam tangan, baru barang boleh keluar..takde duit, takde barang ! So, pengguna yang lain...jangan terkena ok !

Isnin, 7 Disember 2009

FAKE KELANTAN SULTAN MUHAMMAD II 1840 PITIS


Coin saya yang ni adalah "counterfeit" atau tiruan. Saya beli guna mudah.my masa muda-muda dulu la, ilmu di dada tak berapa cukup...last sekali terkena gak. Tapi, boleh gak le buat rujukan.

Bahagian hadapan coin ni tertulis "Khalifatul Mu'minin" dalam bahasa Arab dan pada bahagian belakang "Karam? Duriba Sanat 1256 (1840)". Macam mana saya tau palsu...hehehe, dulu tak tau tapi bila dah ada buku dan member untuk rujukan, baru le perasan, buatan dia kasar sangat. Lubang empat segi pada bahagian tengah pun tak tentu arah buatan diorang, tak macam yang ori.. "Obvious" macam ni pun saya boleh tertipu. Kalau yang ori, berat purata coin ni adalah 6.73 grammes, diameter antara 28mm-30mm dan diperbuat daripada timah.....yang palsu pulak...campuran "lead" (apa "lead" ha dalam bahasa Malaysia?...Plumbum ke?..bahaya nih !)

Sabtu, 5 Disember 2009

PRIVATE PLANTATION TOKENS - 2





Ni lagi antara token-token ladang milik Belanda yang saya ada. Dulu masa saya jumpa, harga dia cukup murah..cuma RN5 sekeping tapi, la ni semua kebanyakkannya dah lebih dari RM100 dan agak jarang nak jumpa. Ni antara token-token saya tu :
  • Diskie Estate - 1/2 Dollar 1887
  • Diskie Estate - 1 Dollar 1887
  • Rotterdam Borneo - 1/2 Dollar 1889
  • Unternehmung - Tanjung Alam - Gutfur 1/2 Dollar 1871
Jangan lupa kongsi maklumat jika ada sesiapa yang lebih tau pasal token-token ni

PRIVATE PLANTATION TOKENS





Selamat berjumpa kembali. Penat lepas kursus ni, banyak perkara-perkara baru yang saya belajar dan sekarang bertambah bersemangat untuk lagi berjaya. Letih, tapi terpaksa gak masukkan beberapa artikel untuk kita bertukar-tukar ilmu. Kali ni saya nak cerita pasal token ladang-ladang persendirian milik Belanda di Sumatra dan Borneo. Semua ni saya dapat masa jalan-jalan cari barang di Pasar Warisan Seremban. Menarik semua token ni cuma saya tak cukup info untuk diceritakan. Sesiapa yang ada info tambahan boleh le kongsi bersama yek ! Ni antara token-token yang saya dapat masa tu :
  • Begerpang Estate - Serdang - 5 Cents 1875
  • Bindjei Estate - 1 Dollar
  • De Guigne Freres - Deli Sumatra - 3 Gantang Bras
  • Onderneming Rubber Van Bohoroq - 1 Dollar 1897
Bagi saya semua token-token ni cukup menarik dan sebagai contoh yang Deli Sumatra tu, token tu boleh ditukarkan dengan 3 gantang beras. Saya pernah terjumpa token 2 Gantang Bras tapi tak dapat nak beli sebab harga pulak tak berkenan di hati..jauh menyimpang dengan cara saya, 'memiliki benda berharga dengan nilai yang murah'..cuma hingga sekarang dah lebih 5 tahun, langsung tak jumpa-jumpa lagi !

Isnin, 30 November 2009

CUTI DARI DUNIA BLOG SELAMA 5 HARI


Mulai dari esok saya akan bercuti dari dunia blog dan internet selama 5 hari, mesti bosan giler, udah le terpaksa berjauhan dengan anak-anak dan isteri ! Sebenarnya saya akan berkursus selama 5 hari, kursus dan lawatan berkenaan dengan "industri asas tani" dan "industri kecil dan sederhana"....tajaan penuh pihak terbabit.

Pada sesiapa yang pernah baca profile saya, saya bekerja sendiri, mempunyai kilang kecik bagi memproses mee kuning dan kilang kecik yang berharga hampir 100 ribu ni adalah di bawah bimbingan Jabatan Kerajaan yang berkaitan dan apa yang menariknya, dari hampir 100 ribu ni, saya cuma keluarkan duit sendiri dalam 8 ribu aje, yang lainnya merupakan skim bantuan luar bandar bagi projek asas tani...dan apa yang agak menarik lagi, baru je petang tadi pegawai jabatan tu datang melawat dan meng'offer' bantuan seterusnya...dia siap tanya "apa lagi peralatan dan projek lain yang encik perlukan?"

Akhirnya, ada juga pihak yang nampak potensi dari apa yang telah kami usahakan..ye lah, kami tidak pernah menyelewengkan biarpun satu sen dari bantuan yang telah dihulurkan, tidak seperti pengakuan sorang kawan saya ni, dia dengan bangganya beritahu saya 4 hari lepas yang dia berjaya menipu skim bantuan ni berjumlah lebih dari 100 ribu dengan menggunakan projek orang lain yang telah berjalan sebagai bahan rujukan untuk menipu wakil dari pihak yang terbabit. Kaya dia sekejap dengan hasil haram yang amat dibanggakannya !

Projek saya yang seterusnya adalah ternakan kambing biri-biri kampung. Gambar yang saya upload ni adalah gambar sebahagian dari 53 ekor kambing-kambing saya tu dan gambar kambing baka saya yang rajin tak balik rumah sebab nak hulurkan baka dia ke kandang-kandang kambing orang lain...ciss, kurang asam betul ! ..buat malu tuan dia jer ! Saya akan upgrade kandang kecik yang ada ni ke yang lebih sistematik dan "hygiene" dan saya akan lebih rapat lak dengan jabatan haiwan untuk lebih mahir. Pasal loan?..setakat ni saya tak risau langsung sebab saya tak perlu bersusah payah untuk memohon...pihak bank yang pulak telah bersusah payah memujuk saya untuk berhutang dengan mereka..dah dua bank sibuk kejar saya...hehehe, tak sia-sia rupanya saya berhenti kerja dan berniat nak berjaya dan berjasa di kampung ni ! Pada sesiapa yang berminat nak tau lagi lanjut pasal projek saya atau skim bantuan yang ada disediakan, rajin-rajin le email saya...saya akan cuba bantu semampu yang boleh !

Jumaat, 27 November 2009

STRAITS SETTLEMENTS 1919 TEN CENTS BANKNOTES

Sebenarnya saya terlepas pandang yang banknote ni ada siri yang ditandatangani oleh "Acting Treasurer" sehinggalah diberitahu oleh si Nazri, blogger kita yang sorang tu ! Dan, setelah puas menunggu "separuh" dari banknote yang dia janjikan tu, maka saya pun memulakan pemburuan peribadi siri ni..nak tunggu janji si Nazri, ntah bila tahun le nak dapat. Tapi, dah nak jadi cerita, minggu lepas terjumpalah pulak note "Ag. Treasurer" ni, maka dengan semangat berkobar-kobar pun saya terus sambar..harga pun mampu milik bagi saya, sesuai dengan prinsip pemburuan saya 'cuba untuk memiliki sesuatu yang berharga tapi murah'.

Disebabkan "Treasurer" yang asal ntah pi mana, maka "Acting Treasurer" pun terpaksa ganti dia ni dan disebabkan signature si "Acting Treasurer" ni aje la, maka banknote siri ni agak mahal di pasaran...apa la dia ni, menyusahkan collector je nak cari...nasib baik saya terjumpa..hehe.

Banknotes ni dikeluarkan 14th. Oktober 1919, berukuran 109mm x 63mm, direka dan dicetak oleh Thomas De la Rua & Co. Ltd., London

Khamis, 26 November 2009

HAPPY EID UL ADHA MUBARAK


Untuk semua pengikut blog dan kepada sesiapa sahaja yang terbaca artikel saya ni... Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha, semoga anda sekeluarga akan terus diberkati. For my non-muslim friends as well..happy holiday..may god bless you !


Best regards,
Fazil

Rabu, 25 November 2009

DRY RUBBER EXPORT COUPONS FOR MALAYA




Rupa-rupanya, semenjak dari tahun 1922 hinggalah ke tahun 1942, Malaya di bawah pemerintahan British telah mengeluarkan secara sistematik "Rubber Export Coupons" untuk mengawal segala urusan export getah. Kalaulah tak ada buku rujukan saya tak tau pun semua ni, ingatkan duit jer yang bernilai untuk setiap urusan.

Coupons yang saya ada ni mungkin tak berapa mahal di pasaran, tapi apa yang saya nak cerita ialah betapa secara tak sengaja saya dapat memiliki semua ni dengan harga yang sampai sekarang agak sukar untuk saya percaya.

Coupon yang pertama saya miliki adalah "Sarawak Twenty-Five Katis" (31st. December 1941), lebih kurang 7 tahun lepas. Masa tu saya tak tau apa benda ni dan saya beli lebih kurang RM65..agak mahal tu! Tapi bila saya dah mula study semua ni dan ada pulak katalog yang cerita, maka saya pun mulakan pemburuan mengikut cara saya...memiliki sesuatu yang bernilai dengan harga semurah yang mungkin. Nak jadi cerita, 2 minggu lepas, misi saya telah pun tercapai. Saya berjaya mendapatkan tambahan 2 lagi coupons, "Johore One Picul" (31st. December 1941) dan "Johore Ten Katis" (31st. December 1941) dengan harga hanya RM5.50 setiap keping. Saya cukup berpuas hati dengan misi saya kali ni ! Bahagian belakang Johore Coupons adalah kosong tanpa sebarang cetakkan dan kesemua coupons ini direka dan dicetak oleh "The Survey Department F.M.S."


Selasa, 24 November 2009

TRENGGANU PRIVATE TOKEN - JOKOH


Ha, kali ni pasal private token lak. "Kongsi" atau kumpulan/syarikat persendirian yang dulu banyak terdapat di Trengganu telah mengeluarkan token yang agak unik dan hanya boleh digunakan di dalam kelompok kumpulan tersebut sahaja.

Koleksi saya ni kalau mengikut buku Saran Singh SS44a, ia diketegorikan amat sukar diperolehi (scarce). Bahagian hadapan di dalam bulatan terdapat perkataan dalam bahasa Cina "Teck Soon Kongsi" atau Syarikat Teck Soon dan perkataan "Peng Ngo" (tahun cina 1907).

Pada bahagian belakang pula terdapat perkataan dalam ejaan jawi "Sin" dan "Hee" (nama pengeluar). Token ni adalah seberat 7.50 grammes, diameter 32mm dan diperbuat daripada timah. Banyak lagi yang saya nak kumpul tapi buat masa sekarang...ni je yang ada..tunggu la sikit masa lagi!

Isnin, 23 November 2009

SELINGAN...ASYIK CERITA PASAL DUIT JER!


Semalam..aktiviti riadah kesukaan famili saya, pergi satu famili ke Pasar Warisan Seremban, cari buku-buku terpakai. Istilah "terpakai" mungkin agak jelek bagi sesetengah orang tapi tidak bagi kami. Biasanya kami, termasuk anak-anak saya cuma akan pilih buku-buku yang berkualiti tinggi dan agak mahal di pasaran semasa. Semalam sahaja kami beli dalam 10 naskah dan harga pasaran senaskah paling murah RM14 dan kebanyakkannya berharga RM30 setiap satu. Kami shopping buku yang berharga hampir RM300 dan kami beli cuma RM40...tanpa sebarang koyak (erti kata lain...seperti baru!). Jumlah buku yang kami telah beli selama ini jika mengikut harga pasaran telah pun melebihi 3 ribu ringgit tapi kami baru keluarkan tak sampai RM500. Saya pernah jual buku yang saya beli di sana setinggi RM120 ke pembeli dari Sweeden, sedangkan harga yang saya dapat cuma RM5 di Pasar Warisan...Menarik kan?

Juga di sana terdapat 5 peniaga yang jual duit-duit lama...cuma sesekali je mungkin baru boleh dapat yang "rare"..itu pun terpaksa berebut...siapa dulu dia dapat. Gambar gerai-gerai tu akan saya siarkan pada artikel saya yang akan datang. Untuk makluman, Pasar Warisan ni dibuka setiap hari Ahad dari pukul 7 pagi hingga 1 tengah hari. Tempat yang amat sesuai untuk sesiapa yang tahu menilai sesuatu yang orang lain tak tau...selamat datang !

ERROR OR FREAK TRENGGANU KEPING/PITIS COIN


Keping atau Pitis Trengganu yang ni dah lama gak saya beli tapi baru perasan bila saya nak refer kat database yang coin ni terbalik...sepatutnya tulisan jawi dari kanan ke kiri tapi coin yang ni terbalik secara "mirror image". Kenapa terbalik...jangan tanya saya! Coins yang pelik macam ni ramai pengikut, tapi buat masa sekarang saya akan terus simpan sebagai koleksi peribadi.

Detail mengenai keterangan coin ni adalah sama seperti artikel saya yang sebelum ni :

TRENGGANU KEPING/PITIS COINS

dan ianya digunakan antara penghujung kurun ke-18 hingga awal kurun ke-19

Ahad, 22 November 2009

TRENGGANU KEPING/PITIS COIN


Pada penghujung kurun ke 18 dan awal kurun ke 19, coin Keping atau Pitis Trengganu mula diperkenalkan. Tidak ada tarikh atau nama Sultan yang memerintah di catatkan pada coin tersebut, jadi adalah agak sukar untuk ditentukan ianya dari era yang mana.

Pada bahagian hadapan koleksi saya yang ni terdapat perkataan arab "Kali Malik al Adil" dan bahagian belakang adalah "kosong" tanpa sebarang cetakan. Terdapat banyak varieties yang direkodkan dan berat coin ini adalah antara 1.10 grammes - 3.80 grammes, diameter antara 17.5mm - 21.5mm dan diperbuat daripada timah.

Kadar tukaran bagi kerajaan Trengganu hang telah ditetapkan pada 1895 adalah "

1 Keping/Pitis = 1/10 Cent (anggaran)
9.6 Keping/Pitis = 1 Cent

MALACCA PORTUGUESE COINS - BAZARUCCO






Sehingga sekarang ni, semua buku rujukan yang saya ada tak berapa lengkap mengenai coins Bazarucco ni. Dalam buku Saran Singh cuma ada dua jenis sahaja yang dikatalogkan dan buku dari Puan Faridah, Muzium Bank Negara..pun tak lengkap.

Jadinya, koleksi yang saya ada ni merupakan varieties baru bagi mereka tetapi masih lagi di bawah katagori Bazarucco cuma tak tau dari era pemerintahan yang mana. Coins ni adalah paling kecil, diameter antara 11mm-13.5mm, berat antara 0.90 grammes - 1.20 grammes, komposisi daripada timah dan dikeluarkan oleh Malacca Mint..buatan orang tempatan, tu yang depa kata tak berapa cantik berbanding dari India...ye la, baru pertama kali kerja kilang lah katakan, kurun ke 15 tu! Berapa la agaknya gaji mereka semua tu?

Khamis, 19 November 2009

SPANISH SILVER 8 REALES



Coin ni mula digunakan di negeri-negeri Tanah Melayu dan Borneo semenjak kedatangan pedagang-pedagang dari Sepanyol, Belanda, Portugis dan British di India Timur mulai kurun ke 16. Pada bahagian depan terdapat potret gambar King Carolus IV (1788-1808) dan bahagian belakang pulak terdapat gambar Roman (Herculles) Pillars. Orang tempatan dulu-dulu gelar coin ni "Ringgit Patong" tapi pada tempat di mana ianya digunakan dengan agak meluas iaitu kat Kedah, Perlis, Kelantan dan Patani, ia digelar sebagai "Rial". Standard berat untuk coin ni adalah 416 grains atau 26.950 grammes, silver 902.7 fine dan diameter 39mm. Coin ni langsung dah takleh digunakan kat negara kita bila keluar arahan secara rasmi oleh pemerintahan Straits Settlements dibawah arahan "Her Majesty the Queen in Council" pada 21 Oktober 1890.

Spanish Silver 8 Reales ni saya dapat masa dok luangkan masa kat Pasar Karat Seremban. Tengah dok santai jalan-jalan, kawan saya, si Amir "saudagar barang-barang purba" dok panggil... "meh sini Fazil..den tau kau mesti minat harta karun yang ni..dah lobih 100 tahun ni!" Maka tawar-menawar pun berlangsunglah. Dia tanya ni coin apa? Saya pulak terpaksa berlakon buat-buat tak berapa kenal. Saya kata ni coin Sepanyol (memang betul pun). Dia tanya lagi.."berapa harga market?" Senang je saya jawab.."tak tau!" Dia nak tolak RM30 tapi lepas pujuk-memujuk jadi la RM20.

Yang bestnya, kat belakang saya si Cikgu Mizan..collector yang items dia setinggi silling tu! Dia tengah tunggu saya tolak sebab dia pun sebenarnya tau, harga pasaran coin ni lebih dari RM200! Kalau si Amir nak jual RM100 pun dia akan beli. Tapi kan, kalau dah rezeki nak buat macam mana...dapat le kat saya. Cikgu Mizan lak..terpaksa saya belanja sarapan pagi kat restoren mamak kat belakang pasar warisan tu......satu lagi hari bertuah saya lalui!

*Cikgu Mizan...lopeh abih jago bebudak amik SPM ni kito pi makan yo!

Rabu, 18 November 2009

MALACCA PORTUGUESE COINS - DINHEIRO (I S M A)


This coin was minted in Malacca during the reign of King Dom Joao III (1521-1557). Within the cross compartments on obverse formed the letters "I S M A" which means I (Ioanes), S (Senhor) and MA for Malacca......meaning, "IT WAS MADE IN MALACCA!"...hehe..but at least they still mentioned Malacca...not a counterfeit from China!

On reverse, armillary sphere..I guessed.

The coin weight varies from 3.80 grammes to 3.90 grammes, diameter 16mm and composition is "tin".

Sapa-sapa yang masih belum ada coin ni...macam biasa, saya ada lebih..boleh contact saya untuk berurusan yek!